Ο Σύλλογος ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ψ.Ν.Θ. αρχικά ιδρύθηκε από Ιατρούς και Νοσηλευτές το 1981 για να στηρίξει τους ψυχικά ασθενείς ανθρώπους που δεν είχαν πόρους και δεν ήταν για εγκλεισμό.

Οι προστατευόμενοι μας προσπαθούν να ξανακερδίσουν το δικαίωμά τους για επιστροφή στην κοινότητα και στη ζωή μετά από πολύχρονες νοσηλείες. Τα έσοδα τους όμως δεν είναι ικανά να τους εξασφαλίζουν πάντα αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Εκεί είναι που αναλαμβάνει δράση ο σύλλογός μας, με την υποστήριξη πάντα ευαισθητοποιημένων ατόμων και φορέων που δέχονται να συνδράμουν με όποιο τρόπο μπορούν.

Η ως τώρα προσφορά του Συλλόγου μας συνοψίζεται στα εξής:

 1. Διανομή φρέσκων τροφίμων. Διανομή τροφίμων μακράς διάρκειας. Διανομή απορρυπαντικών και καθαριστικών. Διανομή ενδυμάτων και υποδημάτων. Διανομή κρεβατιών και κλινοσκεπασμάτων, λευκών ηλεκτρικών συσκευών και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται ένας άνθρωπος ή μια οικογένεια για να ζει με αξιοπρέπεια.
 2. Επισκέψεις σε διαμερίσματα πρώην νοσηλευόμενων ατόμων και ψυχαγωγικές έξοδοι μαζί τους. Εκδρομές σε Ιερούς Ναούς και Ιερές Μονές, γεύματα σε εστιατόρια, έξοδοι σε θέατρα, σινεμά, εκθέσεις κτλ. Εκδρομές στην Θάλασσα της Χαλκιδικής και γεύμα. Επισκέψεις στους νοσηλευόμενους του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Ψ.Ν.Θ. και διανομή τροφίμων και προϊόντων προσωπικής φροντίδας.
 3. Μεσολάβηση για την επίλυση πρακτικών προβλημάτων των πρώην νοσηλευόμενων (εύρεση εργασίας, αγορά υλικών και πρώτων υλών απασχόλησης, οικονομική ενίσχυση, λογιστικές περαιώσεις, οικονομική στήριξη των προστατευόμενων μαθητών, συμμετοχή σε προγράμματα μερικής απασχόλησης, άθληση κτλ)
 4. Ηθική συμπαράσταση και συντροφιά. Προσφορά οικονομικής βοήθειας σε ειδικές περιπτώσεις και πληρωμή των πάγιων λογαριασμών (ΔΕΗ,ΟΥΘ,ΟΤΕ).
 5. Ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης των ψυχικών διαταραχών.
 6. Να παρέχει Νομική προστασία από εθελοντές Δικηγόρους.
 7. Να παρέχει ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα σε έναν βαθμό από εθελοντές Ιατρούς και Νοσηλευτές.
 8. Να εκπαιδεύσει εθελοντές στον τομέα της Ψυχικής Υγείας καθώς και να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό τους φορείς που αφορούν αυτή.
 9. Να διοργανώνει εκδηλώσεις για την εξασφάλιση οικονομικών πόρων ή τροφίμων για την ενίσχυση των προστατευόμενων και τα μέλη των οικογενειών τους μεταξύ αυτών και παιδιά, Αμέα και άποροι ηλικιωμένοι συνάνθρωποι μας.

Αλλά και πολλές άλλες δραστηριότητες που έχουν ως σκοπό την στήριξη των συνανθρώπων μας που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές και είναι άποροι καθώς και τις οικογένειες τους. Θα δημοσιεύσουμε ενδεικτικά ένα στοιχειώδες μέρος από το αρχείο των Πεπραγμένων του Συλλόγου Φίλων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Ψ.Ν.Θ. με σκοπό να μοιραστούμε τη χαρά της προσφοράς μαζί σας!

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

 1. Οι χορηγίες των εταιριών ALFANET και VIVO VERDE σε ρούχα, τρόφιμα και είδη καθαριότητας κάλυψαν πλήρως τις ανάγκες των προστατευόμενων μας.
 2. Κατά την τελετή της εορτής του Αγ. Αντωνίου εντός του χώρου του Ψ.Ν.Θ. ο σύλλογός μας συμμετείχε με αρτοκλασία και κόλλυβα.
 3. Σε επίσκεψη των μελών του Συλλόγου, κατά τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων, μοιράστηκαν 300 βασιλοπιτάκια σε τμήματα του Ψ.Ν.Θ. και ο κάθε τυχερός ελάμβανε φάκελο με 10 ευρώ, ως δώρο.
 4. Δόθηκαν τρόφιμα σε προστατευόμενους από την αποθήκη του Συλλόγου μας, αλλά και από την ευγενική σύμπραξη το Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
 5. Παρακολούθησαν την παράσταση «Αυλή των Θαυμάτων» στη Μονή Λαζαριστών 17 άτομα της Α΄ΜΟΨΑΤ και 25 άτομα της Β΄ΜΟΨΑΤ.
 6. Έγινε γνωστή η παρουσία και ο σκοπός του Συλλόγου μας μέσω της συνέντευξης της Προέδρου κυρίας Χρύσας Τσόρμπα στο ραδιοφωνικό σταθμό City International 106.1 FM
 7. Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση τσάι-καφές στο PLAISIR με θετική ανταπόκριση των μελών μας όπου με τα έσοδα αγοράσαμε τρόφιμα για τους προστατευόμενους μας.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

 1. Διαπιστώθηκε εξαιρετική συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο Βαφοπούλειο και το ΚΕΠΕΚ «Άγιος Δημήτριος».
 2. Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε διαμερίσματα του Ψ.Ν.Θ., δόθηκαν τρόφιμα και καταγράφηκαν ελλείψεις.
 3. Συμμετείχαμε στην κοινωφελή εκδήλωση της Εταιρείας Παθολογίας Ελλάδας – 4Ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εσωτερικής Παθολογίας που έλαβε χώρα στο GRAND HOTEL.
 4. Δόθηκαν τρόφιμα και απορρυπαντικά σε όλους τους προστατευόμενους μας.

ΜΑΡΤΙΟΣ

 1. Παρείχαμε στήριξη σε προστατευόμενο του Συλλόγου μας κατά την εκδίκαση της υπόθεσής του από το Εφετείο και μαρτυρική κατάθεση της Προέδρου κυρίας Χρύσας Τσόρμπα εξασφάλισε την αθώωσή του. Επίσης από το Ταμείο του Συλλόγου δαπανήθηκε το ποσό των 150 (κατά το ήμισυ) ευρώ ως δικαστικά έξοδα.
 2. Για τις ανάγκες προστατευόμενων του Συλλόγου μας, πραγματοποιήθηκαν, αγορά κρεβατιού με στρώμα, συνοδείες στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, διάφορες οικονομικές ενισχύσεις και αγορές.
 3. Πραγματοποιήθηκαν προσκυνηματικές εκδρομές στην Ι.Μ. Παναγίας Βύσσιανης Σερρών και Ι.Μ. Δοβρά στην Βέροια κατά τους Α΄και Δ΄ αντίστοιχα, χαιρετισμούς της Παναγίας.
 4. Έγινε αγορά πλυντηρίου για τις ανάγκες προστατευόμενων καθώς επίσης και κατασκευή ιστοσελίδας του Συλλόγου μας.
 5. Πραγματοποιήθηκαν επαφές με το Σύλλογο Φίλων «ΑΡΓΩ»- εναλλακτική θεραπεία εξαρτημένων ατόμων για την ίδρυση ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ που αφορά ευάλωτες ομάδες απεξαρτημένων ατόμων με αναπηρία και αποφυλακισμένους ενήλικες.
 6. Μοιράστηκαν τρόφιμα, φάρμακα και είδη οικιακής χρήσης σε προστατευόμενους του Συλλόγου μας.
 7. Πραγματοποιήθηκε Πασχαλινό BAZAAR στις 30 και 31/3/2018
 8. Δόθηκαν τρόφιμα και απορρυπαντικά σε όλους τους προστατευόμενους μας.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

 1. Ο Σύλλογός μας έκανε δωρεά στη Διοίκηση του 3ου ΥΠΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – Γ.Ν.Θ. Ι.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ – Ψ.Ν.Θ. Οργανική Μονάδα Ψυχιατρικού Νοσοκομείου τα εξής: Ηλεκτρική κουζίνα, κουβέρτες, κομοδίνα, σεντόνια, πετσέτες και μπουρνουζοπετσέτες για την κάλυψη των αναγκών τους.
 2. Μοιράστηκαν τρόφιμα, ρούχα, κουβέρτες, είδη οικιακής χρήσης σε προστατευόμενους (με χορηγία τροφίμων και από το Ε.Ε.Σ.). Επίσης δόθηκαν οικονομικές ενισχύσεις όπου υπήρχε ανάγκη.
 3. Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού « Χρήστος Τσακίρης» με θέμα «Αναδρομή στο Ρεμπέτικο τραγούδι και τον Ελληνικό Κινηματογράφο» που παρουσίασε η θεατρική ομάδα και η χορωδία του ΚΑΠΗ Δημοτικής Ενότητας Ελευθερίου Κορδελιού. Αντί εισιτηρίου συλλέχθηκαν τρόφιμα μακράς διαρκείας, χαρτικά, απορρυπαντικά και είδη ατομικής υγιεινής που διατέθηκαν στους ψυχικά ασθενείς προστατευόμενους του Συλλόγου μας.

ΜΑΙΟΣ

 1. Σε αγαστή συνεργασία με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο χορηγήθηκαν τρόφιμα για κάλυψη αναγκών. Επίσης, με μέριμνα του Συλλόγου μοιράστηκαν τρόφιμα και απορρυπαντικά στους προστατευόμενους του Συλλόγου μας.
 2. Ο Σύλλογός μας χρηματοδότησε ως δωρεά την τοιχογράφηση της εικόνας του Χριστού στον τρούλο του Ναού του Αγίου Αντωνίου εντός του Ψ.Ν.Θ.
 3. Ο Σύλλογός μας με δαπάνη του ταμείου του , επιλήφθηκε στον ελαιοχρωματισμό της κατοικίας εννεαμελούς οικογένειας.
 4. Δόθηκαν τρόφιμα, απορρυπαντικά και είδη προσωπικής φροντίδας σε όλους τους προστατευόμενους μας και τις οικογένειες τους.

Κάπως έτσι κυλούν οι μέρες προσφοράς του συλλόγου μας! Θα χαρούμε να σας έχουμε αρωγούς στο εθελοντικό μας έργο που ξεκίνησε από τους Ιατρούς και το Νοσηλευτικό προσωπικό του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Ψ.Ν.Θ. το έτος 1981 και συνεχίζεται με τον ίδιο ζήλο μέχρι και σήμερα. Για οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες για το σύλλογο μας ή δωρεές μη διστάσετε και επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο του συλλόγου μας 2310 556 536 ή στο email: sylpsychothess@gmail.com.